Wanneer je nog nooit viool hebt gespeeld, staan de eerste lessen in het teken van kennismaking. Wat is een viool, hoe ga je er mee om, hoe klinkt het en hoe en op welke manieren krijg ik er het mooiste geluid uit?
Gaandeweg leer je steeds meer technieken en wordt er geoefend met het maken van een mooie toon. Eerst pizzicato (tokkelen) en dan met de strijkstok en lossen snaren en vervolgens met de vingers op de snaren.
Niet iedere leerling leert op dezelfde manier. Voor het lesmateriaal betekent dat dat ik daarmee zo goed mogelijk probeer aan te sluiten bij de manier van leren en de belevingswereld van de leerling.
Er zijn veel verschillende methodes op de markt. Sommige lesmethodes zijn toegespitst op de lessen aan kinderen en andere weer meer geschikt voor volwassenen. Uit al deze verschillende lesmethodes kies ik een boek die het beste bij de leerling aansluit.
Voor de meer gevorderde leerlingen maak ik gebruik van etudes (studie- muziekstukken) en voordrachtstukken (o.a. uit het klassieke repertoire) om techniek uit te breiden en klank te verbeteren.
Ook wanneer je nog niet zolang vioolspeelt, ga je toch al aan de slag met “voordracht stukken” (mooie en/of leuke muziekstukken die je een keer voor andere mensen zou kunnen spelen).
De lessen duren 30 minuten. Wanneer je een paar jaar les hebt kan je kiezen om 45 of 60 minuten les te nemen.